kalascajsa.blogg.se

Välkommen till en tjugoettårig finländares lilla blogg! Studerar till barnträdgårdslärare, ser för mycket på film och äter för mycket popcorn för mitt eget bästa. Har ett litet behov av att berätta mina allmänt vanliga vardagsäventyr åt världen och hoppas att någon vill läsa.

En gul bok i januari

Publicerad 2017-01-31 11:41:50 i Allmänt,

Bästa sättet att starta det nya året kan ju vara att hänga på någon skojig utmaning. Ett mindre bra sätt är att redan första månaden skjuta upp utmaningen. Jag bestämde mig ändå för att hänga på den Finlandssvenska läsutmaningen 2017 (#fisvläsutmaningen2017) som varje månad ger en tillfälle att läsa olika sorters böcker. Eftersom att jag knappt höll i någon annan bok än kurslitteratur förra året så tyckte jag mig behöva något som pushar mitt läsande i nya riktningar. Det började inte så bra. 
 
Igår kväll, det vill säga den trettionde januari kom jag på att jag inte läst något som ens skulle vara i närheten av gult denna månad. Så jag tog den mest snabblästa och gulaktiga bok jag kunde hitta i min hylla. Lyckligtvis så har jag ju velat läsa denna gula Harry Potter And The Cursed Child väldigt länge, men har vägrat. För jag har liksom tänkt att om jag läser den så tvingas jag åter igen uppleva att Harry Potter serien tar slut och jag har inte riktigt könt mig emotionellt förberedd på det. Men igår tog jag tag i saken och läste ut boken idag. Den sista januari.
 
Överlag är jag ju tyvärr ganska besviken. Inte på grund av det faktum att det är ett teatermanus, utan på att det känns som fanfiction. Ganska konstig fanfiction om jag får säga det. Historien upplever jag som väldigt framkrystad och det känns överlag orimligt att något sådant skulle hända efter allt som har hänt i de tidigare böckerna. Men jag är inte bitter, det är alltid lika skönt att komma hem till trollkarlsvärlden och jag tror absolut att denna pjäs skulle vara fantastisk att se livs levande. Så det var min gula bok i januari. Även om det var ett manus och inte en bok, men det behöver vi ju inte prata om. 
(Jag ville egentligen bara visa upp mina tulpaner som matchar med boken.
Jag köpte dem istället för tandkräm)

La La Landifierad

Publicerad 2017-01-30 18:18:29 i Allmänt,

För första gången i mitt liv så var jag i lördags på bio helt själv. Som den bioälskaren jag är fattar jag inte riktigt varför det har tagit mig 20 år att inse att man faktiskt kan gå på bio själv. Kanske är det den irrationella rädslan att bli stämplad som singel-losern som inte hittat någon att dra med på filmen man vill se. Egentligen var det väl det som var fallet. Så eftersom att ingen ville/kunde komma med mig en sådan vacker lördag förmiddag så anammade jag min egen filosofi för 2017, som är NO SHAME, och gick på bio helt själv. Och det var fantastiskt skönt.
 
Min motivation till detta väldigt modiga (uppmärksamma hyperbolen) steg i mitt vuxenliv var den fjortonfaldigt Oscarsnominerade filmen La La Land. En ny musikalfilm med känsla av Old Hollywood. Även om den utspelar sig i Los Angeles. Vår historia följer Sebastian (Ryan Gosling) och Mia (Emma Stone) under cirka ett år, plus ett litet "vad som hände sedan" inslag mot slutet. Vi får ta del av Sebastians drömmar om att öppna en Jazzclub som spelar "riktig" jazz och Mias försök att slå igenom i den hårda Showbizvärlden. En väldigt klassisk och romantisk historia.
 
Men det som gör historien så fantastisk är musiken. Alltså denna genialiska musik! Jag är ju en av dem som fullkomligt älskar när folk brister ut i sång under alla tillfällen man kan tänka sig och det går nog inte en dag utan att jag hittar tillfällen som bara skulle bli så mycket bättre av lite spontansång. I La La Land slipper jag undra hur det skulle vara om de skulle brista ut i sång, eftersom att de verkligen gör det. Helt underbart, och även om Gosling och Stone kanske inte är de starkaste sångarna så utför de rollerna med bravur. Hela filmen i sig är som konst i filmform, utan att vara pretentiös eller överdrivet filosofisk. Det är som om någon skulle ha fångat drömmar och släppt ut dem på den vita duken. Jag är helt, totalt kär i filmen. Vilket kanske märks. Det skapar alldeles för lite musikalfilmer idag, så jag otroligt tacksam för att La La Land sjöng och steppade sin väg in i mitt hjärta. 
 

Fantastiska människor säger fantastiska saker

Publicerad 2017-01-25 21:13:23 i Allmänt,

Jag har som vana att alltid skriva upp visdomsord jag får höra här och där. Dessa visdomsord eller annars bara roande citat kan komma från vem som helst, när som helst och då gäller det att vara beredd. Jag kan inte tala om hur många dagar som har räddats genom att bara gå in på mitt citat-dokument på telefonen och få ett gott skratt. Det gör att man minns roliga stunder med nära och kära, skrattar åt deras dumhet/genialitet eller bara undrar vad personen tänkte när dessa ord kom från deras läppar.
 
2016 fick jag ihop en hel mängd fantastiska citat. Nu ska ni, kära läsare, få ta del av dem. Fast helt tagna ur sitt sammanhang. Dels för att jag inte minns sammanhanget själv och dels för att vissa citat blir så mycket roligare då. Men vissa upphovsmän (och kvinnor) förtjänar att nämnas för sitt bidrag till min underhållning. Dock förblir vissa citats upphovsmän (och kvinnor) ett mysterium även för mig. Dessa citat kommer även att ackompanjeras av lite bilder från snapchat för att ni ska få en ytterligare bild av vilka fantastiska citatmakare jag omger mig med. Så här kommer:
 
En lista över 2016 års mest fantastiska citat:
(Av mina vänner, familj och bekanta)
 
 • "Situationsbunden körning är för mesar!" -Nina
 • "Jag måste ju veta mina träningsminuter så att jag kan jämföra mig med andra!" -Pappa
 • "Nu måst jag ta av mig mina glasögon när jag gör sit-ups så att det blir lättare" -Pappa
 • "Men jag tror ju att fett är fett, och då är det liksom fett..." 
 • "Hejsan från mitt kollektiiiiiv. Ja har ju buss och båt och biiiiiil!" -Cover på Hello av Lotta
 • "Ja en såndär... en sånde som rör på sig" -Lotta (om en gif)
 • "Man ska int ha nån punkt i en punkt!"
 • "Femte fingret? Int har man ju fem fingrar man har ju fyra!" -Bella
 • "Om min lägenhet sku ha vari gravid så sku du ha missa hela graviditeten!" -Lotta
 
Här kommer en del bara från släktens Italienresa!
(vilken visade sig vara en guldgruva för roande citat...)
 
 • "Hede huset hadd en såndär... invisibility pool..." "menar du Infinity pool?"
 • "... Igår när vi skapa trafikstockning.." "Ja nånting ska man väl skapa i sitt liv...."
 • *Sofie sjunger opera på planet* "Men Sofie vad gör du?" "Ja gäspa, men det lät exakt som O Sole Mio så jag fortsatt på he!"
 • "Ja ha vari på samma wc som Ernst!" -Sofie
 • "Ja men först far man in i rondellen, sen svänger man höger, sen kör man runt lite grann, sen möter man sig själv..."
 • "Ska vi fara nu?" "Sku int vi fara tio före?" "Ja men den en tio före tio före nu så nu fa vi!"
 • "Jag tror jag troor iiinte, att spökena hoppaar fraam. För jag är ju inte en määänska, fö jag är en fönsterkaaarm!" -Cover på Idas sommarvisa av Lotta
 • "Ja e bi med extra bög!"
 • "He va så gott kaffe så ja behöver inte ta en kopp till!" -Fammo
 • "Huhhu, dedär va no me halsen i gropen" -(Faster) Nina
 • "Då kan man ju tänka när man har parkinson i fläkten..." -(Faster) Nina
 • "Du kan klä ut dej ti transvestit!" "Alltså varför ska jag klä ut mig ti kar?" "nee alltså du ska va en kvinna som klär ut sig till en man som klär ut sig till en kvinna!" -Pappa
 • "I'm so German you can't judge me!" -Nette
 • "Den här biten blir säkert förstörd, men då får jag ta en till för de e jag som ha baka!" -Lotta
 • "Alltså ja menar inte äcklig, utan mer..... ogod..." -Nina
 • "Jag är chokladrasist"
 • "Anarkist!" "vadå Antikrist?"
 • "Sånhe.. kalasband..." "Menar du serpentiner?"
 
Sådär då har vi det bästa av de bästa när det kommer till min umgängeskrets mest fantastiska citat under 2016! Nu hoppas jag bara att 2017 bjuder på lika mycket roliga minnen som 2016.

Om

Min profilbild

Cajsa Sundqvist

Jag är tjugo år, bor i Finland men pratar svenska. Funderar över de konstigaste sakerna mest hela tiden och gör lite videos på Youtube emellanåt. Välkommen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela